210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

Βραβείο Υψηλότερου Τεχνικού Επιτεύγματος

27 Ιουνίου 2023
Άφιξη στο Πάρκο των Επιστημών της Γρανάδας. Με την αγωνία αλλά και τον ενθουσιασμό ζωγραφισμένο στα πρόσωπά μας.

Στην τελετή έναρξης γνωρίσαμε το έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και τις άλλες ομάδες. Σχεδόν κάθε ομάδα παρουσίασε ένα σύντομο βίντεο για την αποστολή και το σχολείο της.

Είχαμε πολύ χρόνο να τριγυρίσουμε στο Πάρκο των Επιστημών, για το οποίο ότι και να περιγράψουμε είναι λίγο!

Στη διάρκεια της πρώτης αυτής μέρας, έπρεπε να κάνουμε την 1η μας παρουσίαση στην επιτροπή, η οποία πήγε πολύ καλά και ακούσαμε θετικά σχόλια.

Το cansat μας έπρεπε να είναι έτοιμο ώστε να γίνει ο τεχνικός έλεγχος

 και στη συνέχεια το drop test από έναν πύργο 40 μέτρων

Όλα έγιναν με επιτυχία και πήραμε το "GO" status για την επόμενη μέρα!


28 Iουνίου 2023
Φτάνοντας στον χώρο της εκτόξευσης, μια πολύ πολύ καυτή μέρα όπου οι αισθήτηρες του cansat έδειχαν αρκετά πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, πρώτη κίνηση ήταν να στήσουμε τον εξοπλισμό μας.

Περιμένοντας να έρθει η σειρά μας

συζητήσαμε με μέντορες άλλων ομάδων που περνούσαν από τον πάγκο μας

καθώς και με τους κριτές, οι οποίοι ζήτησαν να είναι παρόντες κατά την εκτόξευση, ώστε να δουν το σύστημά μας να δουλεύει.

Κατά την εκτόξευση όλα πήγαν καλά. Είχαμε επικοινωνία με το cansat

ο επίγειος σταθμός ελαβε τις αναγκαίες μετρήσεις.

Όλη η αποστολή του cansat μας δούλεψε άψογα: τα μηνύματα κρυπτογραφήθηκαν και προωθήθηκαν σωστά, το cansat τράβηξε 4 φωτογραφίες τις οποίες επεξεργάστηκε το νευρωνικό δίκτυο χωρίς πρόβλημα.

Γυρίσαμε στο σχολείο (όπου φιλοξενούνταν οι ομάδες) αργά το απόγευμα, με τεράστια κούραση αλλά και μεγάλη ικανοποίηση.
Ωστόσο, η μέρα δεν είχε ακόμη τελειώσει, καθώς έπρεπε να ετοιμάσουμε την τελική παρουσίαση της επόμενης ημέρας.
Παρατηρώντας τα log files του cansat μας ανακαλύψαμε μια δυσλειτουργία του GPS, γεγονός το οποίο έπρεπε να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε, και προπαντός να ξεπεράσουμε ψυχολογικά γιατί η κούραση πάντα μεγαλοποιεί και τα πιο μικρά προβλήματα.
Αργά το βράδυ, η παρουσίασή μας ήταν έτοιμη και πήγαμε για ύπνο με την αγωνία της επόμενης μέρας.

29 Ιουνίου 2023
Η μέρα γέμισε με τις παρουσιάσεις όλων των ομάδων, οι οποίες ήταν ανοιχτές στο κοινό. Παρακολουθήσαμε όλοι τις παρουσιάσεις όλων.
Κάθε ομάδα δέχτηκε ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Στο τέλος της ημέρας είμασταν χαρούμενοι επειδή η παρουσίασή μας ήταν πραγματικά καλή.

Φύγαμε όμως και γεμάτοι ερωτηματικά για τους μελλοντικούς νικητές, καθώς πολλές ομάδες παρουσίασαν ιδέες και υλοποιήσεις που μας άρεσαν και μας εντυπωσίασαν.

Το απόγευμα της μέρας αυτής κάναμε επιτέλους τουρισμό! Τριγυρίσαμε στη Γρανάδα κ θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική και τις ομορφιές της (όσο προλάβαμε δηλαδή)!


30 Ιουνίου 2023 - Η μεγάλη μέρα
Επιστροφή στο Πάρκο Επιστημών της Γρανάδας για την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων.
Οι ομιλίες του προέδρου των κριτών Massimo Bandecchi (ESA CDf Manager) και της Goshia Solyga (ESA Thermal Engineer) μέλους της κριτικής επιτροπής, μας επέτρεψαν να δούμε πτυχές της δουλειάς των μηχανικών της ESA αλλά και επιχείρησαν να εμπνεύσουν σε όλους τους παρόντες τον ενθουσιασμό για το διάστημα, για τα πειράματα και την έρευνα που γίνονται εκεί έξω.

Ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέχοντες κι αυτή ήταν μια πραγματικά όμορφη ώρα. Όλες οι ομάδες ανέβηκαν με τη σειρά τους στη σκηνή, φωτογραφήθηκαν και πήραν τα αναμνηστικά για τα οποία θα καμαρώνουν σίγουρα πολλά χρόνια!
Τέλος, η μεγάλη στιγμή της απομονής των βραβείων. Οι στιγμές όπου τα χτυποκάρδια  ακούγονται δυνατά σχεδόν, όπου ελπίζεις αλλά και φοβάσαι, όπου κάθε ομάδα που διακρίνεται σε κάτι εισπράττει το πιο θερμό χειροκρότημα της ζωής της.

Δεν περιμέναμε να πάρουμε κάποιο βραβείο, το θέλαμε, το ελπίζαμε, αλλά δεν το πιστεύαμε. Κι όταν ακούσαμε τον Massimo Bandecchi να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή έδωσε το Highest Technical Award: "For the excellent, flawless performance, the technical interest, highly relevant to the community and to the modern world..."
αυτή η μαγική λέξη "community" μας έφερε στο μυαλό τη σκέψη "λες? ο δικός μας δορυφόρος είναι κοινωνικός δορυφόρος... λες?"
και μετά ο απόλυτος ενθουσιασμός και η απίστευτη χαρά:
"... the technical award goes to the team from Greece!"

Το βράδυ, στο αποχαιρετιστήριο πάρτι, χορέψαμε με όλες τις άλλες ομάδες συρτάκι και γράψαμε φιλίες που θα μείνουν για πολύ πολύ καιρό στην καρδιά μας.

 

Eυχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια!
Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι από το οποίο μικροί και μεγάλοι βγήκαμε σοφότεροι, με περισσότερες γνώσεις, με δυνατές εμπειρίες που θα μας συνοδεύουν για πάντα.


 Η ομάδα v-space

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας