210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

Οι πρώτες μέρες στο CanSat in Greece 2023


Έφτασε λοιπόν η μέρα! Την Πέμπτη 20 Απριλίου ξεκίνησε η τετραήμερη εκδήλωση “The Launch Event” του διαγωνισμού CanSat in Greece 2023.

Πέμπτη 20/4

Το πρωί ξυπνήσαμε με μεγαλύτερο εφόδιό μας τον απέραντο ενθουσιασμό μας. Φτάνοντας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να απαθανατίσουμε την στιγμή.


Ακολούθησε  ο τεχνικός έλεγχος, ο οποίος θα έκρινε εάν ο δορυφόρος πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μεγέθους και βάρους, ώστε να χωρέσει στον πύραυλο. Στιγμή αγωνίας, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν κάτι στο τέλος σου έχει ξεφύγει. Και πράγματι: το CanSat μας είχε βάρος 346 gr με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος τα 350 gr!

Εδώ, μετά τον επιτυχή τεχνικό έλεγχο, περιμένουμε να αρχίσουν οι παρουσιάσεις.

Παρακολουθήσαμε με προσοχή τις παρουσιάσεις των άλλων ομάδων. Οι αρχικές αυτές παρουσιάσεις γίνονται μπροστά σε επιτροπή κριτών και σκοπός είναι να γίνει φανερός ο επιστημονικός στόχος και τα τεχνικά επιτεύγματα κάθε ομάδας.

Δεν σας το κρύβουμε: η δική μας παρουσίαση ήταν από τις καλύτερες!

Παρασκευή 21/4
Η μέρα της εκτόξευσησης ξεκίνησε πολύ νωρίς για εμάς - έπρεπε να ταξιδέψουμε στην Κωπαΐδα, πράγμα που απαίτησε να υιοθετήσουμε τις συνήθειες κόκορα! 7.00 πμ η ώρα δεν είναι και ιδανικό, αλλά έπρεπε να μαζευτούμε στο Πανεπιστήμιο για να συναντηθούμε με τις υπόλοιπες ομάδες. Το ταξίδι κύλησε ευχάριστα, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, παίρνοντας μιά λάθος στροφή, κολλήσαμε στην λάσπη…

Με αυτά και με τούτα, όμως, τα πόδια μας ακούμπησαν γη, και επιτέλους μπορούσαμε να συνεχίσουμε με την διαδικασία εκτόξευσης. Μάθαμε γρήγορα ότι θα ήμασταν από τις πρώτες ομάδες που θα είχαν την ευκαιρία να εκτοξεύσουν τον δορυφόρο τους, και έτσι ξεκινήσαμε την  απαιτούμενη προετοιμασία.

Για καλή μας τύχη, όλα δούλεψαν πολύ καλά. Το CanSat μας πήρε τις μετρήσεις θερμοκρασίας, πίεσης και GPS, τις έστειλε με τον απαιτούμενο ρυθμό στον Επίγειο Σταθμό, και η δευτερεύουσα αποστολή μας λειτούργησε άψογα. Έγιναν οι κρυπτογραφημένες προωθήσεις των μηνυμάτων μας κ το νευρωνικό δίκτυο που φτιάξαμε λειτουργήσε καλά. Λεπτομέρειες για την αποστολή που σχεδιάσαμε να επιτελέσει το CanSat μας υπάρχουν σε προηγούμενο άρθρο μας.

Αυτή είναι μια από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο δορυφόρος μας κατά την πτήση του. Οι  άσπρες κουκίδες που φαίνονται εντελώς δεξιά είναι το σημείο εκτόξευσης και οι επίγειοι σταθμοί των ομάδων.

Μετά την προσγείωση έπρεπε να εντοπίσουμε το Cansat μας. Κι αυτό ευτυχώς έγινε χωρίς πρόβλημα, με την βοήθεια του άιφελ. Ο άιφελ είναι μια πανκατευθυντική κεραία που είχαμε κατασκευάσει στο σχολείο, και ο οποίος χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται το CanSat, έπιασε το σήμα που εξέπεμπε ο δορυφόρος μας και μπορέσαμε να τον ξαναβρούμε γρήγορα.

Δεν είναι εύκολο να ψάχνεις μέσα στην απέραντη φύση για έναν τόσο δα δορυφόρο!

 

Από εκεί και μετά είχαμε άπλετο χρόνο για .. κοινωνικές επαφές

και για να γνωριστούμε με τις υπόλοιπες όμαδες, συζητώντας, και παίζοντας μαζί τους διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια.

Έχοντας φτάσει στα μισά του διαγωνισμού δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε την τροπή που θα πάρουν οι επόμενες μέρες…

ευχηθείτε μας καλή τύχη!

η ομάδα v-space

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας