210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

Συμμετοχή στον Διαγωνισμό Διαστημικής


Το CanSat in Greece ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που πραγματοποιείται φέτος για πολλοστή συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός έχει δύο κατηγορίες, μία μαθητική και μία φοιτητική. Η μαθητική κατηγορία αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ η φοιτητική κατηγορία την πρώτη συστηματική προσπάθεια δημιουργίας ενός διαγωνισμού διαστημικής για φοιτητές στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη SPIN - Space Innovation.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού με σκοπό να εκτελέσει μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται με πύραυλο σε υψόμετρο 1km και κατά την προσγείωση του με αλεξίπτωτο εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Μιλάμε για δορυφόρο κι όχι απλά για “ιπτάμενο πραγματάκι”, διότι ναι μεν δεν θα τριγυρίσει εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, ούτε και σε μεγάλα ύψη, θα έχει όμως όλα τα συστήματα ενός αληθινού δορυφόρου. Σύστημα επικοινωνίας, προσγείωσης, υπολογιστική μονάδα, και πολλά ακόμη.

Το σχολείο μας έχει ήδη συμμετάσχει στον διαγωνισμό “Cansat in Greece 2017” από όπου αποκόμισε μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις. Φέτος, θα λάβουμε μέρος με νέα ομάδα και με νέες ιδέες.

Σας τις αποκαλύπτουμε!

Ο δορυφόρος μας θα είναι ένας γεωστατικός δορυφόρος. Αυτό σημαίνει ότι αν ποτέ φτιαχτεί σε αληθινό μέγεθος, θα ήταν ένας δορυφόρος που θα παρέμενε σταθερά στο ίδιο σημείο σε σχέση με την γη, κατά προτίμηση πάνω από τον Βύρωνα! Όποια στιγμή της ημέρας ή της νύχτας τον αναζητούσαμε, θα τον βρίσκαμε πάντα στην ίδια θέση να μας παρατηρεί.

Θα είναι ένας ιδιαιτέρως φιλικός προς τους πολίτες δορυφόρος και εξηγούμε αμέσως το γιατί. Θα έχετε σίγουρα ακούσει φήμες πως όλα στο διαδίκτυο καταγράφονται, πως η google και το facebook μας παρακολουθούν, πως οι εταιρίες καταγράφουν τις διαδικτυακή μας δραστηριότητα και βγάζουν κέρδος από τις πληροφορίες αυτές, πως οι κυβερνήσεις μπορούν να παρακολουθούν όποιον θέλουν για οποιονδήποτε λόγο. Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι φήμες. Είναι μια πραγματικότητα, η οποία - καθώς όλα μας τα δεδομένα και κατά κάποιο τρόπο όλη μας η καθημερινότητα εκτυλίσσεται και αποτυπώνεται στον ψηφιακό κόσμο των δικτύων - περιγράφεται από τους ειδικούς ως δυστοπία, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.


Εμείς φανταζόμαστε ένα διαφορετικό τοπίο: αν υπήρχε πάνω από τον Βύρωνα ένας δικός μας  δορυφόρος, φτιαγμένος και προγραμματισμένος από εμάς με σκοπό να προστατεύει την ιδιωτικότητα και την ελευθερία στις επικοινωνίες μας, τότε θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε μέσω αυτού (να συνδεόμαστε σε αυτόν από το σπίτι ή από τις κινητές συσκευές μας, να στέλνουμε μηνύματα και φωτογραφίες ο ένας στον άλλον, να διαχειριζόμαστε δεδομένα τύπου internet of things και να ρυθμίζουμε από μακριά λειτουργίες του σπιτιού μας) με ασφάλεια.

Και τι σημαίνει ασφάλεια; Σημαίνει ότι ο δορυφόρος μας θα εφαρμόζει ένα δικό του σύστημα κρυπτογράφησης, ώστε καμιά ενδιάμεση εταιρία να μην μπορεί για κανέναν λόγο να δει ποια μηνύματα στέλνονται από ποιον σε ποιον και από που.
Κάτι τέτοιο θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε.

Κι ας αφήσουμε την όποια κατασκοπεία για την συλλογή προσωπικών δεδομένων σε αυτούς που ακόμη κι εμείς θα θέλαμε να γνωρίσουμε κάποτε από κοντά

 

Η ομάδα μας ονομάζεται “v-space”, το “v” φυσικά από Βύρωνας! Η κατασκευή του δορυφόρου και γενικότερα η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό είναι μια πρόκληση. Μηχανική, Περιβαλλοντική Φυσική, Αντοχή Υλικών, Τηλεπικοινωνίες, Physical Computing, Προγραμματισμός, είναι τα επιστημονικά πεδία από τα οποία θα χρειαστούμε εργαλεία: γνώσεις και εμπειρίες. Κάποια από τα εργαλεία αυτά τα κατέχουμε κάποια άλλα θα τα αποκτήσουμε με συστηματική και επίμονη δουλειά. Η ώρα της εκτόξευσης θα είναι για μας, πιστεύουμε, η απόδειξη της επιστημονικότητας της προσέγγισής μας, η απόδειξη της αποτελεσματικότητας και της ορθότητας του σχεδιασμού μας, καθώς και η ηθική επιβράβευση του “θράσους” μας να καταπιαστούμε με ένα απαιτητικό επιστημονικό πρόβλημα.

Ευελπιστούμε στην υποστήριξή σας! Να μας σκέφτεστε που και που και να αναρωτιέστε κατά πόσο η δουλειά μας προχωράει καλά. Η ομάδα αποτελείται από μαθητές Α και Β Λυκείου. Το διάβασμα για το σχολείο και τις εξετάσεις είναι αυξημένο. Κι όταν θα μας σκέφτεστε στείλτε μας ένα email ([email protected]) με κάποια καλή σκέψη ή ιδέα, οτιδήποτε θα μπορούσε πιστεύετε να μας βοηθήσει.

 

Ε, και κανένα κεκάκι ή γλυκάκι που και που, εκεί γύρω στις 1.30-2.00 το μεσημέρι, όπου μετά από τα μαθήματα της ημέρας θα συναρμολογούμε τον δορυφόρο μας, καλό θα μας έκανε!!


Σας ευχαριστούμε και δεσμευόμαστε όλες τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα αποκτήσουμε, να τις μεταδώσουμε σε όσους συμμαθητές μας από όλα τα σχολεία του Βύρωνα ενδιαφέρονται. Η γνώση είναι ένα αγαθό που θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους!


Η ομάδα “v-space”

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας