210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

21ος Πανελλλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων κ.ά. παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε σε 3 φάσεις. Οι επιτυχόντες της 3η φάσης αποτελούν τους νικητές του 21ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2016. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Κοσμάς Φριτζάλας, μαθητής της Α' τάξης του Σχολείου μας. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κοσμά!

Κι ας του θέσουμε μερικές ερωτήσεις:

- Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την Αστρονομία; Σε ποια ηλικία; Συνέβη κάτι που σου τράβηξε το ενδιαφέρον; Διάβασες κάτι που σου κίνησε την περιέργεια, κλπ;

"Θα ήθελα για αρχή να ευχαριστήσω τους γονείς μου αλλά και τους καθηγητές που με υποστήριξαν στην πορεία μου στο διαγωνισμό. Η ενασχόλησή μου με την Αστρονομία και την Αστροφυσική άρχισε με την ανάγνωση διαφόρων βιβλίων αλλά και με την ένταξη σε διάφορες ομάδες περίπου στα 10 μου. Πάντως η περιέργειά μου με έκανε να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα."

- Όταν λέμε ότι κάποιος ασχολείται με την Αστρονομία τι ακριβώς μπορεί να κάνει; Όσο είναι ακόμη μαθητής ή αργότερα σαν ερασιτέχνης.

"Όσο είναι κάποιος μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε διάφορους συλλόγους αλλά και αστροπάρτυ και να κερδίσει σημαντική εμπειρία, την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί για το μέλλον του. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο το τηλεσκόπιο, αλλά η ενασχόληση με τον ουρανό."

- Πιστεύεις ότι ο Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας είναι ένας καλός θεσμός; Εσύ από πότε παίρνεις μέρος και τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα;

"Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας είναι ένας εξαιρετικός θεσμός για διάφορους λόγους. Εγώ πρώτη φορά μπήκα φέτος και έφτασα στον εθνικό τελικό όπου τερμάτισα 11ος."

- Μπορείς να περιγράψεις την προετοιμασία που πρέπει να κάνει κάποιος προκειμένου να πάρει μέρος στον Διαγωνισμό; Εσύ πως προετοιμάστηκες;

"Για να συμμετάσχει κάποιος πρέπει να έχει εμπειρία αλλά και διάθεση. Προσωπικά εγώ διάβασα πολλά επιστημονικά βιβλία."

- Το αποτέλεσμα της πρόσφατης συμμετοχής σου ήταν εξαιρετικό. Μπορείς να περιγράψεις τι ένιωσες τόσο όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα όσο και τι ένιωθες όσο βρισκόσουν στην πορεία;

"Ένιωθα εξαιρετικά, επειδή μέρα με την μέρα εμπλούτιζα τις γνώσεις μου αλλά και κέρδιζα σε εμπειρία."

- Τι σχεδιάζεις για το άμεσο μέλλον και ποια είναι τα όνειρά σου για αργότερα;

"Ήδη έχω αρχίσει προετοιμασία για τον επόμενο διαγωνισμό. Ονειρεύομαι όμως να φτάσω στην Ολυμπιάδα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους τους φίλους μου που μου στάθηκαν στην πορεία."

Συζητώντας με τον Ελευθέριο Κοσμά στο hackerspace.gr για το βραβευμένο SatNOGS

Δεν ήταν λίγες οι μέρες όπου ο Κοσμάς εμφανιζόταν στο Σχολείο με μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, απόδειξη ολονύχτιας μελέτης. Ξενύχτησε πολλές πολλές φορές, μελετώντας μαθηματικά και φυσική και όλη την ύλη της αστρονομίας, την απαραίτητη για τον διαγωνισμό.  Κι όμως, τίποτε άλλο δεν πρόδιδε αυτή την μεγάλη προσπάθεια: ο Κοσμάς ήταν άριστος μαθητής σε όλα τα μαθήματα της τάξης του.

Όπως πολύ όμορφα έχει ειπωθεί: "Για να έχει αξία αυτό που κάνεις, πρέπει να έχει αντοχή στον χρόνο"! Κοσμά, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε κάθε σου προσπάθεια!

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας