210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

Κάν' το Σωστά

Πολλά πράγματα στη ζωή μας έχουν δύο όψεις. Την εξωτερική (αυτή που φαίνεται, ανακοινώνεται, δημοσιοποιείται) και την άλλη, αυτή που μιλάει μέσα μας και δημιουργεί συναισθήματα και εμπειρίες.

Σήμερα ζήσαμε στο σχολείο μας μια τέτοια μέρα.

Η εξωτερική της όψη περιγράφεται στην λιτή ανακοίνωση του Δήμου Βύρωνα.

Θα θέλαμε όμως με τον δικό μας - έστω κάπως ασύντακτο - τρόπο να περιγράψουμε την άλλη όψη της σημερινής ημέρας. Και να ευχαριστήσουμε με τον τρόπο μας τους ανθρώπους που πήραν την πρωτοβουλία να την διοργανώσουν και να την προσφέρουν στους μαθητές όλων των Λυκείων του Δήμου Βύρωνα.

Φθάνοντας το πρωί στο σχολείο μας περίμενε ένας ... ασυνήθιστος επισκέπτης:

Μέρος 1ο: Θεωρία! Ναι, οκ, θεωρία!... Στο σχολείο ακούς "θεωρία" και σκέφτεσαι "άντε πάλι τα ίδια"!! Εδώ όμως μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό:

"Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία, πολύ έντονη..να πω την αλήθεια δεν περίμενε κανείς μας τόσο καλή δουλειά και όλοι μας πιστεύω καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε στο δρόμο όταν οδηγούμε και να μην κάνουμε βλακείες, γιατί ναι μεν πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά έχουμε και την οικογένειά μας και κυρίως γι αυτό πρέπει να φροντίσουμε τώρα που θα γίνουμε κι εμείς οδηγοί να γυρνάμε πάντα πίσω σώοι και αβλαβείς και να προσέχουμε στο δρόμο." (Γιώργος)

"Η ενημέρωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα...άκουσα πράγματα που δεν ήξερα και όσα μας δείξανε νομίζω επηρέασαν τους περισσότερους. Γιατί μας δώσανε εικόνες και στατιστικά για να καταλάβουμε μερικά πράγματα που μπορεί να θεωρούσαμε λιγότερο σημαντικά όπως πχ η ζώνη στα πίσω καθίσματα." (Ιωάννα)

"Όλο το πρόγραμμα μου άρεσε πάρα πολύ και ήταν πολύ χρήσιμο,  πιο πολύ πιστεύω μου άρεσε η παρουσίαση μέσω των βίντεο και η συζήτηση στην αίθουσα, διότι μέσα από την εικόνα και τις διαφορές περιπτώσεις που μας παρουσιάζε ο κύριος μας αγγιζε συναισθηματικά και καταλαβαίναμε καλύτερα το πόσο σοβαρό είναι πραγματικά. Επίσης τα βίντεο και για όσα μας μιλήσανε μας τα παρουσίασαν με τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να μην τα πάρει στα σοβαρά και να μην δείξει ενδιαφέρον για αυτά." (Δανάη)

"Εμένα περισσότερο μου άρεσε η παρουσίαση. Είχαν κάνει καλή δουλειά και φάνηκε! Με τα ζωντανά παραδείγματα και τα βίντεο μου κράτησαν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και δεν βαρέθηκα όπως κάνω συνήθως. Το επόμενο που μου άρεσε ήταν το αυτοκίνητο, γιατί κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η ζώνη, ειδικά όταν ήμασταν ανάποδα  " (Γιάννης)


"Ήταν ένα αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα, από το οποίο έμαθα πράγματα που δεν ήξερα, μου άρεσε πολύ που σε κάθε διαφάνεια είχε και ένα ανάλογο βίντεο να μας δείξει. Ένα σημαντικό μήνυμα ήταν πως δεν κινδυνεύουν μόνο οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί στο δρόμο [...] Ας πούμε με τα κράνη των μηχανών ήταν ένα από τα πράγματα που δεν ήξερα. Όπως και με την αναλογία των κιλών που είχε, δηλαδή ότι ένας άνθρωπος στο πίσω κάθισμα 52 κιλών όταν το αμάξι τρακάρει τρέχοντας με 30, το βάρος του πίσω είναι 750 κιλά και προκαλεί την ανάλογη ζημιά" (Κώστας)

"Η ομιλία , πιστεύω ήταν πολύ ενημερωτική και πέρασε το μήνυμα όπως έπρεπε. Το μήνυμα της ασφάλειας. Ότι σκοπός μας όταν οδηγούμε πρέπει πάντα να είναι η ασφάλεια, ανεξαρτήτως κατάστασης. Γιατί το μοιραίο μπορεί να συμβεί πάντα και παντού. Και αν δεν το κάνουμε για εμάς, ας το κάνουμε για τους γύρω μας" (Γιάννης)

"Φοβερός  ο ομιλητής, αυστηρός και χαλαρός μαζί. Μαγεύτηκα με τα λόγια του πραγματικά... Κράτησα ότι πρέπει να φοράμε πάντα ζώνη και κράνος. Και το σημαντικότερο: ήταν κάτι μοναδικό, πραγματικά, ό,τι καλύτερο έχω παρακολουθήσει σε όλα τα σχολικά μου χρόνια νομίζω." (Τάσος)

"Λοιπόν αρχικά θέλω να πω ότι ήταν πολύ ωραίο, έδειξε σε μένα και πιστεύω και στους υπόλοιπους τα πιο σοβαρά ρίσκα που παίρνει κανείς όταν αποφασίζει να οδηγήσει αλλά και να είναι συνοδηγός, με τρόπους που δεν έχω ξανακούσει πουθενά αλλου. Επίσης ο υπεύθυνος για την ενημέρωση αυτή μιλούσε με τρόπο που να μας εξηγεί κάποια πράγματα χωρίς να μοιάζει με κήρυγμα. Γενικά από όλην την παρουσίαση κράτησα τα στατιστικά στοιχεία που μας έδωσε, όπως και τα βιντεάκια και το κράνος που χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για να δείξει πως μπορεί να καταλήξει κάποιος που δεν θα το φόραγε" (Νικόλας)

 

Μέρος 2ο: Βιωματικές Δράσεις! Εξαιρετικές γιατί πολύ πολύ απλά ήταν πραγματική αναπαράσταση της πραγματικότητας! Μοναδική εμπειρία!

Προσομοίωσης Σύγκρουσης και ο ρόλος της Ζώνης Ασφαλείας

"Ηταν  πολύ ενδιαφέρον και παρόλο που θεωρούσαμε αυτονόητα κάποια μέτρα ασφαλείας πχ τη ζώνη, μας έκανε να καταλάβουμε ακόμη περισσότερο τη σημασία της μέσω των δραστηριοτήτων που κάναμε. Σίγουρα κράτησα ότι πρέπει πάντα να προσέχουμε και να προφυλασσόμαστε για το καλό το δικό μας αλλά και των άλλων οδηγών." (Κωνσταντίνα)

"Μου άρεσε η παρουσίαση γιατί τα παραδείγματα ανταποκρίνονταν στη πραγματικότητα και με προβλημάτισαν παρά πολύ και κατάλαβα τα λάθη που κάνω τόσα χρόνια πόσο μπορούν να μου στοιχίσουν. Οι δραστηριότητες με το αμάξι και τη καρέκλα μου έδωσαν να καταλάβω πόσο σημαντική είναι η ζώνη!" (Κατερίνα)

"Ναι ήταν πάρα πολύ ωραίο και χρήσιμο... Εγώ  προσωπικά έμαθα παρα πολλά πράγματα που δεν ήξερα όπως για το κράνος και ότι έχει διάρκεια ζωής. Επίσης πιστεύω ότι και τα παραδείγματα που έδωσαν και μέσα από βιντεακια και μέσα από το πρακτικό μέρος με το αμάξι, καθώς μας έδειξε την χρησιμότητα την ζώνης. Γενικά σε πολλά παιδιά άρεσε και το σημαντικό είναι ότι πολλοι πείστηκαν και θα ενημερώσουν και τους γονείς τους."  (Ειρήνη)

Τι συμβαίνει αν το αυτοκίνητο αναποδογυρίσει κι εσύ είσαι μέσα;

 

"Ηταν πολύ ωραίο και εκπαιδευτικό... Οι κύριοι (φαντάζομαι λόγω των βιωμάτων τους για τους φίλους τους) έκαναν ενδιαφέρον, χωρίς να γίνεται βαρετό, "μάθημα". Επιπλέον ήταν ενημερωτικό, πράγματα για το κράνος και τη ζώνη δεν τα ήξερα. Τέλος η κορύφωση όλων ήταν τα διαδραστικά "παιχνίδια" (το αυτοκίνητο που γυρνούσε κτλ) που είδαμε στην πράξη τη σημασία όσων μας μιλησαν πριν πχ της ζωνης. Ήταν πραγματικά ορθή ενημέρωση!"  (Άγγελος)

"Tο βιωματικό κομμάτι ήταν το καλύτερο επειδή οι περισσότεροι βιώσαμε τον κίνδυνο. Τα βιντεάκια τα οποία έδειξαν μας έκαναν να καταλάβουμε τι γίνεται στους δρόμους και πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια κατα την οδήγηση. Eπίσης πολύ καλό ήταν ότι κάθε φορά που μας έλεγε κάτι το συνέδεε με την οικογένεια κάτι το οποίο είναι ό,τι πολυτιμότερο για τον καθένα μας και καλό θα ήταν να γίνονται τέτοια σεμινάρια από πολύ μικρές ηλικίες " (Βασιλική)

"Eντυπωσιάστηκα από το πρακτικό κομμάτι, γιατί ουσιαστικά εφαρμόσαμε την θεωρία. Από το σημερινό προγραμμα, θεωρώ πως άλλαξε η γνώμη μου για το τι συμβαίνει στον δρόμο και πως τελικά εάν δεν φροντίσω εγώ για την ασφάλεια μου δεν θα το κάνει κανείς ! Νομίζω άξιζε ο χρόνος που διαθέσαμε" (Ιωάννα)

"Εξαιρετικός ομιλητής καταρχήν. Κυρίως μας τόνισε την υπευθυνότητα και την συνείδηση και νομίζω ότι οι περισσότεροι δεχθηκαν αυτο το μήνυμα. Οι πρακτικές εφαρμογές ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και οσο για το αμαξι δεν έχω λόγια! Υπέροχο και απαραίτητο πρόγραμμα. Μίλησαν για τις αιτίες τροχαίων με ενδιαφέροντα τρόπο αλλά ήταν και λίγο ψυχοπλάκωμα. Αλλα για αυτό τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν και ειδικά αυτά που οδηγούν. Υπήρχε ησυχία απ'τους μαθητές σε κάθε δραστηριότητα γιατι οι εκπαιδευτικοί ενέπνεαν σεβασμό. Μαλιστα έμειναν μέχρι αργά για μπούν όλα τα παιδιά στο αμάξι" (Γιώργος)

Πως είναι να έχεις πιεί;

"Γενικά ήταν πολύ ωραίο το πρόγραμμα, αλλά πιο συγκεκριμένα μου άρεσε η αμεσότητα που είχαν μαζί μας με το διάλογο, τα παραδείγματα απ' την καθημερινότητα και το πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα στο τέλος (ήταν αναπαράσταση τρακαρίσματος και κατάσταση μέθης). Οι άνθρωποι που έκαναν το πρόγραμμα ήταν πολύ πειστικοί σε αυτά που μας έλεγαν." (Γιώργος)

Και θα κλείσουμε, αυτή την κάπως ανορθόδοξη περιγραφή της σημερινής ημέρας με κάποια γενικά σχόλια. Διαβάστε τα και μέσα από αυτά, παρακαλούμε, διακρίνετε το ειλικρινές ευχαριστώ που εκφράζουν.

"Ηταν πάρα πολύ ωραίο! Μας μίλησαν για τα πάντα σχετικά με τα ατυχήματα. Γενικά το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν είναι ότι οι ζώνες ασφαλείας και το κράνος είναι απαραίτητα και ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ακόμα και εάν έχουμε καταναλώσει μικρή ποσότητα είναι ανεπίτρεπτη. Επίσης ότι η οδήγηση είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί υπευθυνότητα, καθώς όταν οδηγούμε δε διακινδυνεύουμε μόνο τη δική μας ζωή αλλά και των υπολοίπων θυμάτων όπως επίσης και των οικογενειών τους. Οι προσομοιώσεις ήταν καταπληκτικές και βοήθησαν απίστευτα στην κατανόηση της παρουσίασης. Αυτοί που μας έκαναν την παρουσίαση ήταν πολύ επεξηγηματικοί, πρόθυμοι να επιλύσουν κάθε απορία και κράτησαν το ενδιαφέρον μας μέχρι το τέλος. Γενικά ήταν μια σοκαριστική εμπειρία, πολύ χρήσιμη και νομίζω πως βοήθησε όλα τα παιδιά να καταλάβουν τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται η οδήγηση." (Αλεξία)

"Μου άρεσε τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό κομμάτι. Σίγουρα αυτό που έμεινε είναι πως μετά από ένα δυστύχημα καταστρέφεται μια ολόκληρη οικογένεια! Επίσης συνειδητοποίησα μόλις μας έβαλαν στο αμάξι που αναποδογύριζε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναμπώ σε αμάξι χωρίς ζώνη!" (Μαρία Έλενα)

"Νομίζω ότι το πρακτικό κομμάτι που κάναμε μου έμεινε περισσότερο αφού ένιωσα κι όλας το πώς είναι να βρίσκεσαι στην οποιαδήποτε θέση. Ήταν ό,τι πιο χρήσιμο που μας δώσατε σαν σχολείο πιστεύω ... ειδικά φέτος" (Χριστίνα)

"Μου άρεσαν όλα γενικά γιατί ήταν πράγματα που πρέπει να ξέρω και ο καθένας πρέπει, και σίγουρα το μήνυμα που κράτησα είναι ότι στον δρόμο δεν αστειευόμαστε ούτε να το παίζουμε μάγκες" (Ηλίας)


Και το ... κορυφαίο σχόλιο της ημέρας: "Μου άρεσαν τα video που είδαμε πιο πολύ γιατί έδειχναν τι μπορεί να συμβεί άμα είμαστε απρόσεκτοι και τα άτομα που επηρεάζουμε έμμεσα μετά το τροχαίο. Το μήνυμα που κράτησα είναι να αγοράσω τέσλα αντί να οδηγάω εγώ "  (Αλέξανδρος)

 

Ευχαριστούμε και πάλι τους υπεύθυνους του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Βύρωνα.

Είναι όμορφο να σε νοιάζονται!

Φωτογραφική κάλυψη: Π. Παπακωστοπούλου

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας